Surdeg – En 6000 år gammal trend!

Även om många tror det så är bakning med surdeg ingen ny trend, utan faktiskt en flera tusen år gammal tradition. Sedan urminnes tider har man bakat bröd på detta sätt som under senare år har fått ett uppsving igen. Helt förståeligt tycker vi eftersom surdegsbröd är så himla härligt, saftigt och smakrikt.

Den hemliga ingrediensen:
Gott om tid.

För att baka ett surdegsbröd behöver man en surdeg. En surdeg är, mycket förenklat, mjöl och vatten som har börjat jäsa. När du väl har fått i gång din surdeg, och tar väl hand om den, kan du använda dig av den resten av livet. Surdegen är klar att börja användas efter några dagar när mjölksyrebakterier och jästsvampar bildats. Det är det som är så ljuvligt med surdeg, att det måste få ta tid. För stora smaker kan inte stressas fram.

Surdeg ger glada magar.

Ett bröd bakat på surdeg blir saftigare, mer smakrikt och håller sig mjukt längre. Dessutom har surdegen har vissa hälsofördelar. Bland annat bidrar surdegen till att jämna ut blodsockerkurvan en aning jämfört med ett liknande bröd utan surdeg. Bakar du med fullkorn tas dessutom mineralerna i brödet lättare upp i kroppen med hjälp av surdegen.

Så här gör du din egen surdeg.

Börja med att starta din egen surdegsgrund genom att blanda lika delar vatten, vete eller rågmjöl och en liten mängd jäst. Blanda ihop delarna och förvara surdegen i t ex en glasburk med en tät förslutning i kylskåpet.

Dag 2 fyller du på med lite vatten och mjöl och blandar runt. Samma sak dag 3. Efter dag 3 så har det bildats mjölksyrebakterier och jästsvampar och då är surdegen klar att använda som ingrediens i en matbrödsdeg.

Viktigt att komma ihåg är att du måste mata surdegen med vatten och mjöl var 3:e dag, samt varje gång du använt en del till bakning.

Recept surdegsbröd

Hur tar man hand om ett surdegsbröd?

Här kommer några hållbara och svinnsmarta surdegsbröd-tips:

  • Surdegsbröd förvarar du bäst i en tygpåse, invirad i en bomullshandduk, eller med snittytan neråt på en skärbräda.
  • Fräscha gärna upp dagsgammalt bröd genom att fukta det lite lätt och värm på det snabbt i ugnen.
  • Att rosta brödet ger snabbt en nybakad känsla.
  • Får du en surdegsstump kvar? Skär i tärningar och frys in. Bara att ta fram och steka på i rikligt med olivolja när du är sugen på brödkrutonger.
  • Gör gärna crostini, vitlöksbröd, fattiga riddare eller ditt eget ströbröd på överblivet bröd.

Surdegsbröd goes chokladsandwich.

Om det, av någon outgrundlig andningen, skulle bli något kvar av ditt surdegsbröd så kommer här ett magiskt enkelt, svinnsmart och gott recept. Allt för att du verkligen ska kunna njuta av din surdeg till sista smulan.

Ingredienser: Surdegsbröd, chokladmousse, hasselnötter, torkade tranbär, flingsalt och vispgrädde.

Skär skivor av brödet och grilla i ugn på 220°C, ca 3–4 min och låt svalna. Bred på ett lager chokladmousse och toppa med rostade och hackade hasselnötter samt torkade tranbär. Strö över lite flingsalt och servera med vispgrädde.

Missa inte årets viktigaste dag!

Du vet väl att surdegsdagen firas andra lördagen i april varje år. Skriv in i kalendern och fira med en riktigt härlig macka. Eller två!