Ingredienser Surdegsstart lika delar vatten, vete eller rågmjöl och en liten mängd jäst Surdegsbröd 800 g (13,5 dl) vetemjöl special 500 g (5 dl) vatten, kallt 150 g (1,2 dl) surdeg (råg, fullkorn, vete) 25 g (0,5 pkt) jäst, färsk 15 g (3 tsk) Salt Gör såhär Surdegsstart Börja med att starta din egen surdegsgrund genom att blanda lika delar vatten, vete eller rågmjöl och en liten mängd jäst. Blanda ihop delarna och förvara surdegen i t ex en glasburk med en tät förslutning i kylskåpet. Dag 2 fyller du på med lite vatten och mjöl och blandar runt. Samma sak dag 3. Efter dag 3 så har det bildats mjölksyrebakterier och jästsvampar och då är surdegen klar att använda som ingrediens i en matbrödsdeg. (Viktigt att komma ihåg är att du måste mata surdegen med vatten och mjöl var 3:e dag, samt varje gång du använt en del till bakning.) Surdegsbröd Blanda jäst och kallt vatten. Tillsätt sedan alla ingredienser förutom salt. Blanda ingredienserna till en elastisk och smidig deg, antingen i degblandare eller för hand. Tillsätt salt under sista minuten av blandningstiden. Blandningstid i degblandare ca 10 min och för hand ca 15–20 min. Låt degen vila i bunke täckt med plast i ca 60 min. Ta ut degen ur bunken, dela degen på hälften, forma till ett runt bröd eller limpa. Lägg på plåt, sikta över lite mjöl och låt jäsa under plast i ca 60 min. Sätt ugnen på 250°C. När ugnen nått 250°C, snitta bröden fint med en vass kniv, sätt in plåten med bröden i ugnen. Häll 0,5 dl vatten i botten på ugnen och stäng snabbt ugnsluckan. Sänk sedan temperaturen till 225°C och grädda i ca 25–30 min. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler eller liknande.