Så här förvarar du ditt nybakade bröd bäst:

Det absolut bästa förvaringstipset är att lägga brödet i en lufttät brödburk, men alla våra bröd går bra att förvara i en handduk eller bomullspåse. Eller varför inte dra en plastpåse runt papperspåsen du köpte brödet i? Med dessa tips håller sig brödet färskt i flera dagar. Här kommer fler smarta förvaringstips:

Förvara – brödburk

Har du en brödburk behöver du inte fundera alls; Alla typer av matbröd gillar att förvaras i en lufttät brödburk. Här håller de sig goda, pigga och fräscha i minst tre dagar!

Förvara – i påse

Bröd med en krispig yta kan förvaras i en bomullspåse eller invirad i en handduk. Det gör att brödet behåller sin krispiga yta och saftiga insida. Du kan också ha kvar brödet i papperspåsen från butiken och sedan dra en plastpåse runt. Bröd med en mjukare yta förvaras däremot bäst direkt i en plastpåse. Detsamma gäller bröd som innehåller frukt, allt för att bevara fukten i brödet.

Förvara – snittytan nedåt

Bröd med krispigare yta kan du förvara i rumstemperatur med snittytan nedåt på en skärbräda. Håll det bara borta från solljus och värme så håller det sig färskt och gott i flera dagar.

Förläng – frys in

Vet du med dig att hela brödet inte kommer att gå åt direkt? Skär brödet i portionsbitar eller i skivor, och packa i fryspåsar. Brödet håller sig fint i frysen upp till 2–3 månader. När du blir sugen är det bara att ta fram och tina, värma i ugn eller rosta och njuta!

Förläng – återfukta

Ett sätt att tina, eller pigga upp ett lite trött bröd, är att återfukta brödet med t ex en blomspruta och värma det i ugnen i ca 180°C i några minuter. Vips så känns det som nybakat igen!

Återuppliva

Får du en brödstump över? Skär i tärningar och frys in. Plocka sedan fram och tina upp när du är sugen på exempelvis brödkrutonger till soppan eller salladen. Bara stek i rikligt med olivolja. Du kan också göra crostini, vitlöksbröd eller fattiga riddare. Både svinnsmart och gott!

Till recepten!

Förvara – fikabröd

Bakverk av wienerbrödstyp behåller sin krispighet bäst i papperspåse, medan vetebröd som bullar och längder föredrar plastpåse.